Ken jij dat ook? Voelen dat je niet door kunt gaan op de oude voet? Dat je bijna uit elkaar barst van innerlijke onrust en spanning. Er moet iets veranderen! Nu. Meteen.

En tegelijk, met het gevoel van Sturm und Drang en ‘ik ga het nu doen’ nog in het lijf, word je besprongen door twijfels. Hoe moet ik dat dan organiseren? Is het wel handig? Is het wel het juiste tijdstip? Wat als het misloopt? Kan ik dan nog aan al mijn verplichtingen voldoen?

Groeiproces 

Volgens de psychologische astrologie horen deze periodes van innerlijke spanning en twijfel bij het groeiproces wat we allemaal doormaken. Er zijn echter 3 momenten in ons leven waarin we echt voor het blok worden gezet. Dat zijn de leermomenten van Saturnus. En die kom je tegen zo rond de 28 – 30 jaar, rond 42 jaar en rond 56 – 60 jaar.

Kantelmomenten

In mijn eigen leven herken ik deze tijdstippen wel. Zo rond mijn 28e wilde ik de kantoortuin uit en de wereld in en maakte plannen voor een wereldreis. Op mijn 42e nam ik afscheid van mijn marketing job om een familiegeschiedenis te researchen. Wat 56- 60 jaar brengt weet ik nog (net) niet, maar 28 – 30 jaar en 42 jaar waren absoluut kantelmomenten. Ik gaf iets op (een goede baan) en wist niet wat door voor in de plaats kwam. Lastig. Tegelijk was het ook geen keuze. De innerlijke spanning was te groot. Ik kon niet in de bekende groef blijven. Ik moest een ander pad vinden. Nu, 13 jaar later, en ondertussen geschoold in de astrologie, herken ik deze turbulente tijden als de leermomenten van Saturnus.

Blij met wat je doet en wie je bent?

Maar hoe werkt dat nu met die leermomenten van Saturnus? Eerst iets over de Saturnuscyclus. In een gemiddeld mensenleven komt Saturnus 3 maal langs om je eens goed aan de tand te voelen. Elke keer, als Saturnus zijn rondje heeft gedraaid (30 jaar) en terug is op jouw geboortepunt krijg je min of meer dezelfde vragen. Waar sta je nu? Ben je blij met wat je doet en met wie je bent? Maak je keuzes vanuit jezelf? Leef je je eigen leven? Of leef je een leven dat niet bij je past?

Saturnus als levenscoach

Klinkt allemaal leuk, die vragen. Saturnus als een soort van levenscoach. Maar vergeet niet dat de levenslessen van Saturnus lastig kunnen zijn. Je wordt tot op het bot geconfronteerd met jezelf. Misschien heeft niemand in je omgeving het door. Maar je voelt zelf, van je kruin tot in je tenen, dat je niet verder kunt op dezelfde voet. Je hebt je eigen grens bereikt. Ja, je moet het anders doen. Maar hoe? Denk maar niet dat het antwoord je op een zilveren schaaltje wordt aangereikt.

Saturnus is na 30 jaar terug op de positie ten tijde van jouw geboorte. In een gemiddeld leven maakt Saturnus 3 maal een rondje door jouw horoscoop.

Innerlijke ruggegraat

De leermomenten van Saturnus zijn dan ook vaak periodes van onzekerheid, somberheid en getob. Je zelfvertrouwen kan in deze periodes ver te zoeken zijn. Uiteindelijk gaat het bij Saturnus om de versteviging van jouw innerlijke ruggegraat. Ben je bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven? Of leg je die op het bordje van een ander (ouders, partner etc)? Maak je de keuzes die echt bij jou passen? Of geef je de regie uit handen en leef je een leven wat niet bij je past?

Bijna 30? Be prepared: dit kun je verwachten tijdens het eerste leermoment van Saturnus

Als je tegen de 30 jaar loopt, heb je meestal je studie afgerond en ben je vaak al een onderdeel van de maatschappij geworden. Je hebt een flex-contract, een vaste baan of een eigen onderneming. Je hebt ergens jouw carriëreladder neergezet. En je bent druk met het zetten van stappen op die ladder. So far, so good. Maar dan, out of the blue, word je besprongen door twijfels. Zit ik op de goede weg? Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Hoort wat ik doe bij mij? Of ben ik de verwachtingen van anderen aan het invullen? Je kunt in deze periode dus geconfronteerd worden met een onverwachte en pittige identiteitscrisis.

Jouw pad is nog geen groef geworden

Wat is er astrologisch gezien aan de hand? Saturnus heeft zijn eerste rondgang door jouw horoscoop gemaakt en is terug in het basiskamp: de positie die hij had bij jouw geboorte. En precies op dat moment krijg je innerlijk te maken met twijfels over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Want waren het jouw keuzes? Of de keuzes van je omgeving? Daar gaat het iedere keer om.

De eerste 30 jaar van ons leven worden we sterk gevormd door onze omgeving. Denk aan de plek waar je geboren bent. Aan je ouders en hun verwachtingen van jou. Aan de sociale groepen waar je toe behoort. Aan de codes die daarin gelden.

En dus, op dit moment, als je zo tegen de 30 jaar loopt, krijg je van binnen de vraag of je je eigen pad bewandelt of dat van je ouders, vrienden, sociale omgeving. Als de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt echt bij jou passen, gaat deze fase geruisloos aan je voorbij. Maar als dit niet zo is, is het nu de tijd om veranderingen door te voeren. Jouw pad is nog geen groef geworden.

Tijd voor veranderingen

Je staat namelijk aan het begin van jouw 2e Saturnus rondje van ook weer circa 30 jaar. In deze periode staat het vinden van jouw unieke vorm van zelfexpressie centraal. En, ook niet onbelangrijk, je daarmee staande houden in de maatschappij.

Het gaat bij Saturnus dus niet om ‘volg je hart en dan komt het goed’. Integendeel. Saturnus dwingt je om realistisch te zijn en je eigen grenzen te kennen. Het is niet alleen ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’? Het is ook: wat kan ik niet? Waar ben ik niet goed in? Waar heb ik hulp bij nodig?

Tussentijds leermoment rond de leeftijd van 42 jaar: innerlijke spanning loopt op

Heb je ondertussen je eigen pad gevonden, dan gaat dit leermoment zonder gedoe aan je voorbij. Als je dat gevoel niet hebt, als je het idee hebt dat er van alles in je borrelt maar ’t komt er niet uit, dan kan er nu – zo rond je 42e – op eens van alles gaan shiften.

Let wel, dit kan gecompliceerd zijn. Vaak vervul je op deze leeftijd allerlei rollen en heb je allerlei verplichtingen. Het is dus niet zo makkelijk om het roer om te gooien. Maar ga er mee aan de slag. Je hebt nog alle tijd om je eigen pad te bewandelen.

Saturnus is een soort van levenscoach. Leef je het leven wat bij jou past? Of voldoe je enkel aan de verwachtingen van anderen?

Tweede grote leermoment van Saturnus vindt plaats tussen 56 en 60 jaar:

En dan zijn we opeens weer jaren verder en loop je richting de 60 jaar. Afhankelijk van jouw eigen keuzes kun je deze periode smooth doorkomen of als heel crisisachtig ervaren.  Het is een periode waarin je heel sterk realiseert dat je het grootste gedeelte van je leven achter je hebt liggen. Ouder worden kan als een bedreiging worden gevoeld.

Was ik nog maar jong en fruitig

Onzekere gevoelens over wat je nu eigenlijk in het leven tot stand hebt gebracht, kunnen je parten spelen. Je realiseert je wat je niet hebt gedaan, wat je niet bent geworden. Twijfels over de vraag ‘hoe nu verder’ kunnen je doen terugverlangen naar vroegere tijden toen je nog jong en fruitig was.

Het is jouw tijd om te oogsten

Tegelijk kan zich ook een ander levensgevoel ontwikkelen. Je staat aan het begin van de 3e rondgang van Saturnus en dat kan ook jouw oogsttijd worden. Je kent jezelf.  Je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn. Jouw periodes van confrontatie, pijn en verlies hebben je gevormd tot de persoon die je nu bent. Met jouw levenservaring kun je anderen van dienst zijn. Het verder ontplooien van jouw innerlijke kwaliteiten en het vervullen van de rol van wijze man of vrouw staat centraal tijdens de derde rondgang van Saturnus.

Zo van een afstand gezien is Saturnus inderdaad een strenge leermeester. Maar ook liefdevol. Want iedere keer weer krijg je de keuze. Wat doe je? Kun je jezelf accepteren zoals je bent? Maak je keuzes die echt bij je horen? En ben je bereid daar ook echt de verantwoordelijkheid voor te nemen?

Uitgegroeid tot een unieke boom, geworteld in je eigen grond

En dan kan het zomaar zijn dat je op oudere leeftijd bent uitgegroeid tot een unieke boom, stevig geworteld in jouw eigen grond. Misschien is het niet de hoogste boom. Of de mooiste. Misschien is het niet de boom die je vroeger in mind had. Maar dat maakt niet uit. Want de giften van deze boom, de bloesem in het voorjaar en de vruchten in het najaar, zijn wel precies wat jij aan jezelf en aan anderen te geven hebt.

Groet!

Krista

PS Herken je deze leermomenten in je eigen leven? Interesse om meer te leren over wat astrologie voor je kan doen bij het vinden van jouw eigen pad? Lees hier meer over astrologie.

Check ’t zelf

Mijn volledige astrologie- en handleesaanbod:

Vind jouw pad

Gebruik jouw handen en horoscoop als wegwijzers

Onderzoek jouw handen en horoscoop bij Handleeslab en Astrologielab

Over Krista

religiewetenschapper – astroloog – handlijnkundige

Volgde ooit in een ver verleden een praktisch gerichte Heao-opleiding. Reisde 2 jaar door Azië. Werkte 20 jaar als marketingmanager voor tijdschriften. Studeerde tussendoor cum laude af als religiewetenschapper. Volgde daarna de 3-jarige opleiding handleeskunde bij Ellen Duim en een 4-jarige astrologieopleiding bij Karen Hamaker. Startte in 2016 met een handleespraktijk (Handleeslab) en voert nu onder eigen naam – kristarosendahl.nl – een combinatiepraktijk astrologie en handanalyse.

Pin It on Pinterest