De Saturnus return

Het wordt de Saturnus return genoemd, de cyclus van Saturnus of de 3 grote leermomenten van Saturnus. Misschien heb je er al het een of ander over gelezen. Maar waar staat het nu eigenlijk voor? En als er gesproken wordt over de 3 grote leermomenten van Saturnus, wat wordt daar dan mee bedoeld? En wanneer zijn die so called leermomenten dan?

Op al deze vragen ga ik je een antwoord geven. Ik geef ook kort aan waar Saturnus als psychologisch principe voor staat. Als je dat weet, is de innerlijke dynamiek rondom de Saturnus return meteen al wat duidelijker. Vervolgens vertel ik je precies wat er innerlijk voelbaar is als je qua leeftijd richting zo’n Saturnus return komt. En echt, aan die kennis kun je veel hebben.  Maar laten we beginnen bij het begin: wat bedoelen we eigenlijk als we het hebben over de Saturnus return?

Saturnus return: waar staat dit voor?

Met Saturnus return bedoelen astrologen het moment waarop de planeet Saturnus weer terug is op de plek waar die bij jouw geboorte stond. Saturnus draait net als de Aarde en de andere planeten een rondje om de Zon. Hoe verder een planeet van de Zon afstaat, hoe langer (logisch) de planeet over dat rondje doet. Wij doen als bewoners van planet earth een jaar over onze rondgang om de Zon. Saturnus doet er circa 29 jaar over. Je kunt het dus zo zien; na 29 jaar is Saturnus weer precies terug op het punt waarop hij stond toen je geboren werd. En dat moment is voor onze innerlijke groei op de een of andere manier belangrijk, want het is het moment waarop we worden wakker geschud en worden geconfronteerd met onze eigen keuzes en gedrag. Ik zet deze sleutelmomenten even voor je op een rij.

Saturnus return: dit zijn de 3 sleutelperiodes

Omdat Saturnus een kleine 30 jaar over z’n rondje om de Zon doet, kan de planeet in een mensenleven 3 maal voorbijkomen (dus ook nog net voor je 90ste jaar). Ik ga zo inzoomen op de verschillende periodes, maar zet ze eerst even voor je op een rijtje:

  • De eerste Saturnus return is rond de leeftijd van 29 jaar. Saturnus is dan dus weer terug op de plek waar die stond tijdens jouw geboorte. Het eerste rondje van Saturnus zit er op.
  • Het tweede belangrijke moment is halverwege de 2e rondgang van Saturnus: rond je 43e levensjaar.
  • Het derde belangrijke moment valt rond de leeftijd van 58 jaar. De planeet heeft wederom zijn rondgang gemaakt en staat weer op jouw geboortegraad (en begint nu aan z’n 3e rondje).

Ik noem wel iedere keer de leeftijd van 29, 43 en 58 jaar, maar de praktijk leert dat we vaak al een jaar eerder de dynamiek van Saturnus voelen en ook dat ie nog wel een jaartje erna door kan sudderen.

Ik ga je zo meer vertellen over deze dynamiek, maar eerst in het kort even waar Saturnus binnen de psychologische astrologie voor staat.

Saturnusprincipe binnen de psychologische astrologie

Saturnus staat voor het principe van afbaking, van realiteit, van grenzen, van weten wat je wel kunt en wat je niet kunt. Saturnus staat ook voor verantwoordelijkheid, voor de ontwikkeling van een innerlijke ruggengraat. Als Saturnus van zich doet spreken gaat het altijd over een reality check. En dat geldt met name voor de periodes in ons leven waarin Saturnus weer terug is op onze geboortegraad. In deze fasen – dus net voor je 30ste, rond je 43e en rond je 58e word je als het ware door Saturnus bevraagd.

Tijdens de Saturnus return worden we geconfronteerd met onze keuzes

In de leeftijdsfasen die samenhangen met de Saturnus return worden we door Saturnus bevraagd, of beter gezegd: aan de tand gevoeld. We worden wakker geschud, krijgen een wake-up call. Het is alsof we van binnen de dwingende vraag krijgen die luidt: leef je echt het leven wat bij je hoort? Ben je blij met wat je doet en met wie je bent? Sta je voor jezelf? Maak je keuzes die bij jou horen en neem je daar ook de verantwoordelijkheid voor?

Saturnus is als een soort van levenscoach

Elke keer, als Saturnus zijn rondje heeft gedraaid (een kleine 30 jaar) en terug is op jouw geboortepunt krijg je min of meer dezelfde vragen. Waar sta je nu? Leef je je eigen leven? Of leef je een leven dat niet bij je past?

Klinkt allemaal leuk, die vragen. Saturnus als een soort van levenscoach. Maar vergeet niet dat de levenslessen van Saturnus lastig kunnen zijn. Je wordt tot op het bot geconfronteerd met jezelf. Als je tot dan toe niet de keuzes hebt gemaakt die bij je horen, dan kun je daar nu niet meer voor weglopen. Je voelt zelf, van je kruin tot in je tenen, dat je niet verder kunt op dezelfde voet. Je hebt je eigen grens bereikt. Ja, je moet het anders doen. Maar hoe? Dat kan lastig zijn, want Saturnus is niet van de snelle oplossingen.

Saturnus cyclus

De Saturnus return kan gepaard gaan met onzekerheid en somberheid

De leermomenten van Saturnus zijn dan ook vaak periodes van onzekerheid, somberheid en getob. Je zelfvertrouwen kan in deze periodes ver te zoeken zijn. Uiteindelijk gaat het bij Saturnus om de versteviging van jouw innerlijke ruggegraat. Ben je bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven? Of leg je die op het bordje van een ander (ouders, partner etc)? Maak je de keuzes die echt bij jou passen? Of geef je de regie uit handen en leef je een leven wat niet bij je past? Dat zijn de issues waar het iedere keer om gaat.

We gaan nu per periode kijken wat je zoal kunt ervaren. Ik vertel je eerst iets over de dynamiek als je bijna 30 bent, daarna wat er rond je 43e kan spelen (klassieke midlife crisis…) en tenslotte wat je kan tegenkomen zo richting de 60 jaar.

Eerste Saturnus return vindt plaats als je bijna 30 bent. Be prepared: dit kun je verwachten tijdens het eerste leermoment van Saturnus

Als je tegen de 30 jaar loopt, heb je meestal je studie afgerond en ben je vaak al een onderdeel van de maatschappij geworden. Je hebt een flex-contract, een vaste baan of een eigen onderneming. Je hebt ergens jouw carriëreladder neergezet. En je bent druk met het zetten van stappen op die ladder. So far, so good. Maar dan, out of the blue, word je besprongen door twijfels. Zit ik op de goede weg? Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Hoort wat ik doe bij mij? Of ben ik de verwachtingen van anderen aan het invullen? Je kunt in deze periode dus geconfronteerd worden met een onverwachte en pittige identiteitscrisis.

Tijdens de eerste Saturnus return kun je in een identiteitscrisis terecht komen

Wat is er astrologisch gezien aan de hand? Saturnus heeft zijn eerste rondgang door jouw horoscoop gemaakt en is terug in het basiskamp: de positie die hij had bij jouw geboorte. En precies op dat moment krijg je innerlijk te maken met twijfels over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Want waren het jouw keuzes? Of de keuzes van je omgeving? Daar gaat het iedere keer om.

De eerste 30 jaar van ons leven worden we sterk gevormd door onze omgeving. Denk aan de plek waar je geboren bent. Aan je ouders en hun verwachtingen van jou. Aan de sociale groepen waar je toe behoort. Aan de codes die daarin gelden.

En dus, op dit moment, als je zo tegen de 30 jaar loopt, krijg je van binnen de vraag of je je eigen pad bewandelt of dat van je ouders, vrienden, sociale omgeving. Als de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt echt bij jou passen, gaat deze fase geruisloos aan je voorbij. Maar als dit niet zo is, is het nu de tijd om veranderingen door te voeren. Jouw pad is nog geen groef geworden.

Als je 30 jaar bent, sta je aan het begin van nieuwe Saturnus cylus

Je staat namelijk aan het begin van jouw tweede Saturnus rondje van ook weer circa 30 jaar. In deze periode staat het vinden van jouw unieke vorm van zelfexpressie centraal. En, ook niet onbelangrijk, je daarmee staande houden in de maatschappij.

Het gaat bij Saturnus dus niet om ‘volg je hart en dan komt het goed’. Integendeel. Saturnus dwingt je om realistisch te zijn en je eigen grenzen te kennen. Het is niet alleen ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’? Het is ook: wat kan ik niet? Waar ben ik niet goed in? Waar heb ik hulp bij nodig?

Tweede belangrijke moment in de Saturnus return is rond je 43e levensjaar

Heb je ondertussen je eigen pad gevonden, dan gaat dit leermoment zonder gedoe aan je voorbij. Als je dat gevoel niet hebt, als je het idee hebt dat er van alles in je borrelt maar ’t komt er niet uit, dan kan er nu – zo rond je 43e – opeens van alles gaan shiften.

Let wel, dit kan gecompliceerd zijn. Vaak vervul je op deze leeftijd allerlei rollen en heb je allerlei verplichtingen. Het is dus niet zo makkelijk om het roer om te gooien. Maar ga er mee aan de slag. Je hebt nog alle tijd om je eigen pad te bewandelen.

Lees meer over de Saturnus Return; het moment waarop Saturnus terug is op jouw eigen geboortegraad

Derde grote leermoment van Saturnus vindt plaats rond je 58e jaar 

Het derde leer- en mogelijk ook kantelmoment doet zich voor als we jaren verder zijn en richting de 60 jaar gaan.  Afhankelijk van jouw eigen keuzes kun je deze periode smooth doorkomen of als heel crisisachtig ervaren.  Het is een periode waarin je heel sterk realiseert dat je het grootste gedeelte van je leven achter je hebt liggen. Ouder worden kan als een bedreiging worden gevoeld.

Tijdens deze Saturnus return kunnen ook weer onzekere gevoelens de kop opsteken

Onzekere gevoelens over wat je nu eigenlijk in het leven tot stand hebt gebracht, kunnen je parten spelen. Je realiseert je wat je niet hebt gedaan, wat je niet bent geworden. Het is iedere keer weer de realiteit waar Saturnus je mee confronteert. En dat kan best lastig zijn. Twijfels over de vraag ‘hoe nu verder’ kunnen je doen terugverlangen naar vroegere tijden toen je nog jong en fruitig was.

Aan het begin van de 3e rondgang kan zich ook een heel ander levensgevoel van je meester maken 

Tegelijk kan zich ook een ander levensgevoel ontwikkelen. Je staat aan het begin van de derde rondgang van Saturnus en dat kan ook jouw oogsttijd worden. Je kent jezelf.  Je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn. Jouw periodes van confrontatie, pijn en verlies hebben je gevormd tot de persoon die je nu bent. Met jouw levenservaring kun je anderen van dienst zijn. Het verder ontplooien van jouw innerlijke kwaliteiten en het vervullen van de rol van wijze man of vrouw staat centraal tijdens de derde rondgang van Saturnus.

Zo van een afstand gezien is Saturnus inderdaad een strenge leermeester. Maar ook liefdevol. Want iedere keer weer krijg je de keuze. Wat doe je? Kun je jezelf accepteren zoals je bent? Maak je keuzes die echt bij je horen? En ben je bereid daar ook echt de verantwoordelijkheid voor te nemen?

Tijdens de laatste ronde van Saturnus door onze horoscoop kunnen we zijn uitgegroeid tot een unieke boom

En dan kan het zomaar zijn dat je op oudere leeftijd bent uitgegroeid tot een unieke boom, stevig geworteld in jouw eigen grond. Misschien is het niet de hoogste boom. Of de mooiste. Misschien is het niet de boom die je vroeger in mind had. Maar dat maakt niet uit. Want de giften van deze boom, de bloesem in het voorjaar en de vruchten in het najaar, zijn wel precies wat jij aan jezelf en aan anderen te geven hebt. En bij dit proces, bij het ontwikkelen van je eigen gaven op realistische gronden, kun je jezelf geen betere leermeester toewensen dan good old Saturnus.  

Groet!

Krista

PS I Herken je deze leermomenten in je eigen leven? Interesse om meer te leren over wat astrologie voor je kan doen bij het vinden van jouw eigen pad? Lees hier meer over astrologie.

PS II Lijkt het je interessant om meer te weten over astrologie en over het duiden van je eigen horoscoop? Zo ja, dan heb ik een super leuke basiscursus (gratis!) voor je, waarin ik je stap voor stap meeneem in het duiden van je eigen horoscoop. Zie hieronder nog wat meer informatie. Je kunt ‘m hier gratis bij mij aanvragen.

Gratis e-book astrologie

Cover gratis basiscursus astrologie

Ben je nieuwsgierig naar jouw eigen horoscoop?

Heb je al veel informatie gevonden, maar weet je niet hoe je dat alles moet combineren?

Download dan gratis mijn e-book ‘De 3 gouden regels van de astrologie’.

Hierin vertel ik je precies wat je nodig hebt om zelf met het duiden van jouw geboortehoroscoop te beginnen.

 

Check ’t zelf

Mijn volledige astrologie- en handleesaanbod:

Vind jouw pad

Gebruik jouw handen en horoscoop als wegwijzers

Onderzoek jouw handen en horoscoop bij Handleeslab en Astrologielab

Over Krista

religiewetenschapper – astroloog – handlijnkundige

Volgde ooit in een ver verleden een praktisch gerichte Heao-opleiding. Reisde 2 jaar door Azië. Werkte 20 jaar als marketingmanager voor tijdschriften. Studeerde tussendoor cum laude af als religiewetenschapper. Volgde daarna de 3-jarige opleiding handleeskunde bij Ellen Duim en een 4-jarige astrologieopleiding bij Karen Hamaker. Startte in 2016 met een handleespraktijk (Handleeslab) en voert nu onder eigen naam – kristarosendahl.nl – een combinatiepraktijk astrologie en handanalyse.

Gratis ebook cursus astrologie met de 3 gouden regels van het duiden

Wil je meer weten over je eigen horoscoop?

 

Dan heb ik een geweldige basiscursus astrologie voor jou:

• 3 gouden regels van de astrologie

• kernbetekenissen van planeten, huizen en dierenriemtekens

• super handig stappenplan om jouw eigen horoscoop te duiden

 

Gratis en hier te downloaden. Je kunt dus meteen starten met de cursus.  

 

 

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest