Wat is jouw Ascendant? Ik hoor die vraag best vaak om me heen. Naast ons Zonneteken weten we over het algemeen ook in welk teken onze Ascendant staat. Maar wat kun je daar nu mee? Is het simpel een leuk weetje of kun je met kennis van je Ascendant ook echt je voordeel doen? Ik denk het laatste. En dat is ook de reden dat ik jou in dit artikel meer wil vertellen over de Ascendant.

Ascendant is onze geboorte-energie

Met het leren kennen van jouw Ascendant ga je als het ware terug in de tijd. Je gaat terug naar het moment van je geboorte. De Ascendant geeft aan wat jouw eerste indruk van de wereld was. En zoals alle eerste indrukken: die vergeet je nooit. Deze eerste indruk wordt als het ware in onze psyche gegrift. Het is ons eerste filter, onze eerste waarneming ‘zo ziet de wereld er uit’.

Ascendant: eerste indruk van de wereld

De Ascendant vertelt daarmee in belangrijke mate hoe we tegenover de wereld staan. Wat valt ons altijd als eerste op? Wat kleurt bij alles wat we doen onze verwachtingen? Als de wereld in eerste instantie rood leek, dan lopen we de rest van ons leven met dat filter rond en zullen we ons daarnaar gedragen. Zagen we in eerste instantie een blauwe wereld, dan zullen we de rest van ons leven met die blauwe blik naar de wereld kijken.

Ascendant: eerste stap naar zelfontplooiing

De Ascendant vertelt dus niet alleen iets over het eerste begin (geboorte), maar blijft ons hele leven aanwezig en is daarmee een belangrijke horoscoopfactor. Maar daarmee is niet alles gezegd. Er speelt nog iets. Onze Ascendant vertelt ook over de eigenschappen die we nodig hebben om tot zelfontplooiing te komen. Ze vormt daarmee niet ons einddoel (die ligt bij onze Zon), maar wel ons startpunt. Enigszins vergelijkbaar met op reis gaan. Je komt niet vanzelf op de plek van bestemming. Daarvoor moet je in actie komen. Of dat nou gaat om een koffer pakken, het boeken van een ticket, het halen van inentingen of alleen je wandelschoenen aandoen en de deur achter je dichttrekken. Om ergens te komen moet je nu eenmaal een eerste stap zetten.

Vuur-, Aarde-, Lucht- of Water-Ascendant

Die eerste stappen zien er voor ons niet allemaal hetzelfde uit. Iemand met Ascendant Leeuw stapt anders de wereld in dan iemand met Ascendant Waterman. Om maar een voorbeeld te noemen. Nu wil ik niet alle tekens van de Dierenriem behandelen – hier is al heel veel over geschreven. Nee, ik wil met jou naar de Ascendant kijken vanuit de elementenleer. We gaan kijken welk element jouw eerste indruk van de wereld kleurt. Is dat Vuur, Aarde, Lucht of Water? Ik ga ervanuit dat je weet in welk teken jouw Ascendant staat. In onderstaand schema kun je dan snel kijken of jij een Vuur-, een Aarde-, een Lucht-  of een Water-Ascendant hebt.

Vuur-Ascendant

Ram

Leeuw

Boogschutter

Aarde-Ascendant

Stier

Maagd

Steenbok

Lucht-Ascendant

Tweelingen

Weegschaal

Waterman

Water-Ascendant

Kreeft

Schorpioen

Vissen

Vuur-Ascendant:

Als jouw Ascendant in de Ram, Leeuw of Boogschutter staat, dan heb jij een Vuur-Ascendant. Jouw Vuur-energie geeft kleur aan hoe jij naar de wereld kijkt. Vuur-energie wil pionieren en impulsief handelen zonder over alles veel na te denken. Doen is belangrijker dan denken.

Wat is jouw eerste indruk van de wereld?

Met de Ascendant in Ram, Leeuw of Boogschutter is jouw eerste indruk van de wereld: een zee van mogelijkheden. Met jouw Vuur-Ascendant sta je te trappelen om de wereld te verkennen, te veroveren en om bewonderd te worden. Met deze Ascendant beleef je het leven als een avonturenroman waarin er telkens weer nieuwe uitdagingen op je wachten. Stilzitten en niets doen hoort niet bij jou.

Eigenschappen die je zult moeten ontwikkelen om tot zelfontplooiing te komen:

Met de Ascendant in Ram, Leeuw of Boogschutter zul je de volgende eigenschappen moeten ontwikkelen om jezelf optimaal te kunnen ontplooien: ondernemingszin, enthousiasme, je ergens instorten en je niet storen aan de mening of ideeën van anderen.

Aarde-Ascendant:

Met een Ascendant in de Stier, Maagd of Steenbok val jij in de categorie ‘Aarde-Ascendant’. Jouw Aarde-energie geeft kleur aan hoe jij naar de wereld kijkt. Aarde-energie wil dingen vastzetten, vormgeven, zich richten op dat wat tastbaar en concreet is.

Wat is jouw eerste indruk van de wereld?

Met de Ascendant in Stier, Maagd en Steenbok is jouw eerste indruk van de wereld gekleurd door wat je waarneemt. Je ziet de wereld niet zoals die kan zijn (wat Vuur-energie doet), maar zoals je die zintuigelijk waarneemt.

Eigenschappen die je zult moeten ontwikkelen om tot zelfontplooiing te komen:

Met de Ascendant in Stier, Maagd en Steenbok zul je de volgende eigenschappen moeten ontwikkelen om jezelf optimaal te kunnen ontplooien: realiteitszin, doorzettingsvermogen en geduld.

Vuur- en Aarde-Ascendant verschillen als dag en nacht van elkaar

Je ziet hoe verschillend de Vuur- en de Aarde-Ascendant zijn. Ze staan letterlijk tegenover elkaar. Iemand met een Vuur-Ascendant stort zich met volle vaart in allerlei projecten en let daarbij absoluut niet op details. Plannen en op de praktische uitvoering letten behoren dan ook niet de kwaliteiten van de Vuur-Ascendant. Met jouw Aarde-Ascendant ben je hier juist wel goed in. Je hebt oog voor detail en jouw talenten liggen op het vlak van de praktische uitvoering. Vuur en Aarde hebben elkaar nodig. Zonder de aardse praktische vertaalslag komt van de vurige ideeënstroom immers niets terecht.

Lucht-Ascendant:

Met een Ascendant in de Tweelingen, Weegschaal of Waterman beschik je over een Lucht-Ascendant. Jouw Lucht-energie geeft kleur aan hoe jij naar de wereld kijkt. Lucht-energie wil communiceren en ideeën uitwisselen van ideeën.

Wat is jouw eerste indruk van de wereld?

Met de Ascendant in Tweelingen, Weegschaal en Waterman is jouw eerste indruk van de wereld gekleurd door taal en contacten. De wereld is voor jou de plek om te communiceren, om kennis op te doen en om je te verbinden met anderen.

Eigenschappen die je zult moeten ontwikkelen om tot zelfontplooiing te komen:

Met de Ascendant in Tweelingen, Weegschaal en Waterman zul je de volgende eigenschappen moeten ontwikkelen om jezelf optimaal te kunnen ontplooien: contactuele en verbindende eigenschappen, logisch denken, helder communiceren en nieuwsgierigheid naar andere kennisvelden en andere denkwerelden.

Water-Ascendant:

Als jouw Ascendant in de Kreeft, Schorpioen of Vissen staat, dan heb jij een Water-Ascendant. Jouw Water-energie geeft kleur aan hoe jij naar de wereld kijkt. Water-energie wil voelen, versmelten, dromen en fantaseren.

Wat is jouw eerste indruk van de wereld?

Met de Ascendant in Kreeft, Schorpioen en Vissen is jouw eerste indruk van de wereld gekleurd door gevoelssferen, door stemmingen. De wereld toont zich niet als een zee van mogelijkheden (Vuur), als concreet en tastbare plek (Aarde), als veld van kennis en contacten (Lucht) maar als een snelstromende rivier van gevoel.

Eigenschappen die je zult moeten ontwikkelen om tot zelfontplooiing te komen:

Met de Ascendant in Kreeft, Schorpioen en Vissen zul je de volgende eigenschappen moeten ontwikkelen om jezelf optimaal te kunnen ontplooien: je eigen emoties leren herkennen en ermee leren omgaan. En ook: je eigen grenzen stellen.

Lucht-Ascendant en de Water-Ascendant staan ook tegenover elkaar

Je ziet hoe verschillend de Lucht- en de Water-Ascendant zijn. Ze zijn letterlijk tegenover elkaar. Iemand met een Lucht-Ascendant wil in eerste instantie mentaal uitwisselen en maakt gebruik van mentale instrumenten als analyse en logica om tot een oplossing te komen. Met jouw Water-Ascendant ben je niet zozeer gericht op analyse en logica, maar op hoe iets voelt. Welke emoties iemand of een situatie oproept. Voelt het goed of niet? Met jouw Water-Ascendant kom je in beweging als iets goed voelt. Logica heeft in eerste instantie minder grip op jou.

Herken je jezelf?

Kijk bij jezelf eens of je de eigenschappen van jouw Ascendant herkent. Onthoud hierbij dat de Ascendant maar 1 stukje van de totale horoscoop-puzzel vormt. Maar het is wel een belangrijk puzzelstukje omdat de Ascendant jouw leven lang jouw startpunt blijft. Bij alle nieuwe ervaringen wordt de energie van de Ascendant geactiveerd. Het is handig om je eigen element te kennen, want dan weet je wat je nodig hebt om uit de startblokken te komen.

Jouw Ascendant: Een stukje van de puzzel

Zoals gezegd vormt jouw Ascendant een stukje van de puzzel, maar niet de hele puzzel. Bij een horoscoopduiding bekijk ik het volledige plaatje. Hierdoor kunnen bepaalde eigenschappen worden versterkt of juist worden afgezwakt.

Interesse voor een volledige horoscoopduiding? Kijk dan hier eens naar de mogelijkheden.

Hoor graag van je, groet!

Krista

PS Wil je graag zelf jouw eigen horoscoop duiden? Ja? Dan heb ik voor jou iets leuks ontwikkeld: een geweldige (vind ik zelf) basiscursus astrologie. Gratis! In deze cursus neem ik je stap voor stap mee in het duidingsproces. Na het lezen van deze cursus (genaamd: de 3 gouden regels van de astrologie) kun je zelf aan de slag met het duiden van je eigen horoscoop. Je kunt ‘m hier aanvragen

Gratis e-book astrologie

Cover gratis basiscursus astrologie

Ben je nieuwsgierig naar jouw eigen horoscoop?

Heb je al veel informatie gevonden, maar weet je niet hoe je dat alles moet combineren?

Download dan gratis mijn e-book ‘De 3 gouden regels van de astrologie’.

Hierin vertel ik je precies wat je nodig hebt om zelf met het duiden van jouw geboortehoroscoop te beginnen.

 

Check ’t zelf

Mijn volledige astrologie- en handleesaanbod:

Vind jouw pad

Gebruik jouw handen en horoscoop als wegwijzers

Onderzoek jouw handen en horoscoop bij Handleeslab en Astrologielab

Over Krista

religiewetenschapper – astroloog – handlijnkundige

Volgde ooit in een ver verleden een praktisch gerichte Heao-opleiding. Reisde 2 jaar door Azië. Werkte 20 jaar als marketingmanager voor tijdschriften. Studeerde tussendoor cum laude af als religiewetenschapper. Volgde daarna de 3-jarige opleiding handleeskunde bij Ellen Duim en een 4-jarige astrologieopleiding bij Karen Hamaker. Startte in 2016 met een handleespraktijk (Handleeslab) en voert nu onder eigen naam – kristarosendahl.nl – een combinatiepraktijk astrologie en handanalyse.

Gratis ebook cursus astrologie met de 3 gouden regels van het duiden

Wil je meer weten over je eigen horoscoop?

 

Dan heb ik een geweldige basiscursus astrologie voor jou:

• 3 gouden regels van de astrologie

• kernbetekenissen van planeten, huizen en dierenriemtekens

• super handig stappenplan om jouw eigen horoscoop te duiden

 

Gratis en hier te downloaden. Je kunt dus meteen starten met de cursus.  

 

 

Privacyverklaring

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest