Ken je dat? Je hebt je horoscoop ergens van een site gehaald en staart nu naar een cirkel met overal symbolen en lijnen, die kriskras door de cirkel lopen. Leuk zo’n horoscoop, maar hoe moet je dit nu lezen?

Astrologie is een symbooltaal

Realiseer je dat astrologie een symbooltaal is. Haar alfabet wordt gevormd door planeten, dierenriemtekens en huizen. Een taal dus. En net als met een echte taal spreek je die niet zomaar van de een op de andere dag. Er gaat dan ook wel wat tijd overheen voordat je een horoscoop kunt duiden. Maar waar begin je?

Een goed begin is het leren kennen van de basis bouwstenen waaruit een horoscoop is opgebouwd. Er zijn er 3 en die gaan we kort bespreken.

Een horoscoop wordt gevormd door de volgende 3 bouwstenen:

  1. Planeten
  2. Tekens van de Dierenriem
  3. Huizen

 

Planeten

Elke horoscoop bevat de 10 planeten van ons zonnestelsel. De Zon en de Maan zijn natuurlijk geen planeten, maar in de taal van de astrologie noemen we ze wel zo. En verder zie je in de horoscoopcirkel staan: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

Planeten vertellen over het WAT

Belangrijk om te onthouden is het volgende: de planeten vertegenwoordigen elk een bepaalde drijfveer, een bepaalde activiteit. Net als bij een werkwoord. Ze vertellen over het WAT.

Zo staat de Zon in de horoscoop voor de behoefte om jezelf te zijn. De Zon staat voor de dynamiek om ons eigen centrum te vinden en onszelf op een positieve manier in het licht te zetten en te verwerkelijken.

Tekens van de Dierenriem

De 2e bouwsteen van de horoscoop wordt gevormd door de 12 tekens van de Dierenriem. Ook vaak sterrenbeelden genoemd. Je kent ze wel: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Tekens van de Dierenriem vertellen over het HOE

De tekens van de Dierenriem vertegenwoordigen 12 manieren waarop je een bepaalde behoefte kunt invullen.  Ze vertellen over het HOE, over 12 manieren om iets te doen.

Voorbeeld: met de Zon in het teken Ram, zul je jezelf het liefst op een Ram-manier aan de wereld presenteren. Hoe dat is? Met veel vuurkracht, ideeën, pionierend, avontuur…Staat jouw Zon in het water-teken Vissen, dan wil je jezelf op een heel andere manier in de wereld neerzetten. Voor jou is het van belang dat je jouw helende en verbindende vermogens in het licht kunt zetten.

Huizen

De horoscoopcirkel is verdeeld in 12 taartpunten: de 12 huizen. De Ascendant vormt het startpunt van het 1e huis. Tegen de klok in volgen de andere huizen, eindigend met het 12e huis.

De huizen vertellen over het WAAR

De huizen vertegenwoordigen 12 levensgebieden/psychologische ervaringsgebieden. Elk taartpuntje staat dus voor een bepaald levensgebied.

Weer even terug naar het voorbeeld. Stel nu dat de Zon in het teken Ram in het 10e huis staat. Dus helemaal bovenin de horoscoopcirkel. Hoe duid je dat dan? Het 10e huis staat als levensgebied voor onze maatschappelijke profilering. Het is als het ware ons visitekaartje naar buiten en geeft aan ‘zo wil ik gezien worden’.

Met de Zon in Ram in het 10e huis wil je op het maatschappelijke toneel gezien worden als een pionier, een leider, iemand die de boel in beweging houdt.

Tot slot

Je ziet: alleen over jouw Zon valt al veel meer te vertellen dan alleen het simpele ‘je bent Ram of Vissen’. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aspecten. Dat zijn hoeken die de planeten onderling maken en die aangeven of de ‘onderlinge samenwerking’ wel of niet soepel verloopt.

Bij een volledige horoscoopduiding kijk je niet alleen naar de positie van de Zon, maar ook naar de Maan en de overige planeten. Je kijkt naar de verdeling van de elementen (vuur, aarde, lucht en water), de huizenverdeling, aspecten en nog veel meer.

Hiermee geef je woorden aan een specifieke innerlijke psychische dynamiek. En zo’n duiding kan heel veel helderheid geven. Je krijgt zicht op talenten en mogelijkheden die echt alleen door jou verwezenlijkt kunnen worden. Maar minstens zo waardevol is het verkrijgen van helderheid over de spanningsvelden in jezelf. Daar waar je jezelf om onverklaarbare redenen dwarszit of afremt. Ik merk in mijn praktijk ook dat een horoscoopduiding veel rust kan brengen. Je krijgt een beter begrip van jezelf en waarom je de dingen doet. En als je weet dat het pad dat je bewandelt echt bij je hoort, loopt het een stuk rustiger dan dat je de hele tijd denkt ‘ben ik niet verdwaald?’.

Samenvattend: kennis van je eigen horoscoop kan je door moeilijke tijden heen helpen en vleugels geven in tijden waarin het je voor de wind gaat.

Interesse voor een horoscoopduiding? Lees hier meer.

Groet!

Krista

Check ’t zelf

Mijn volledige astrologie- en handleesaanbod:

Vind jouw pad

Gebruik jouw handen en horoscoop als wegwijzers

Onderzoek jouw handen en horoscoop bij Handleeslab en Astrologielab

Over Krista

religiewetenschapper – astroloog – handlijnkundige

Volgde ooit in een ver verleden een praktisch gerichte Heao-opleiding. Reisde 2 jaar door Azië. Werkte 20 jaar als marketingmanager voor tijdschriften. Studeerde tussendoor cum laude af als religiewetenschapper. Volgde daarna de 3-jarige opleiding handleeskunde bij Ellen Duim en een 4-jarige astrologieopleiding bij Karen Hamaker. Startte in 2016 met een handleespraktijk (Handleeslab) en voert nu onder eigen naam – kristarosendahl.nl – een combinatiepraktijk astrologie en handanalyse.

Pin It on Pinterest